digitala elever i en digital tidsålder

Normalt sett bloggar jag om rätt så softa grejer men den här artikeln är så pass intressant för att inte blogga om, trots att det ter sig rätt så torrt för gemene man.
Computer Sweden har anordnat en debatt i Almedalen där de diskuterat den digitala klyftan i samhället och skolan, något som närmar sig ämnet för vår C-uppsats ”Digitala elever i en digital tidsålder – en studie av elevers datoranvändning” (ja, jag vet, lite klyschig titel kanske).
I debatten diskuterades det huruvida den ”digitala klyftan” existerar och om det är eleverna som inte kan något om hur man hanterar digital teknik och Internet eller om det är lärarna som inte kan lära ut tillräckligt om ämnet. Personligen tror jag på det senare alternativet. I vår C-uppsats diskuterar vi bland annat hur eleverna hanterar källkritik och här tror jag det finns stora brister i lärarnas kunskap och vad de lär ut till eleverna. Inte just på skolan där vi gjorde vår undersökning men rent allmänt. Jag som är ett Webb 2.0-freak försöker hänga med så gott jag kan men det kräver mycket tid. Lärare kommer aldrig att bli lika bra som eleverna på Internet, det är ett konstaterande. Men de kan åtminstone försöka hänga med. Elever idag spenderar mer och mer av sin fritid på Internet både på gott och ont, något lärare måste förstå. Något jag misstänker ofta förbises är mobbing på Internet och hur man hanterar det i skolan. Inte heller detta något vi behandlade i vår uppsats utan bara, återigen, rent allmänt.
Internet kan vara sjukt bra och användbart i skolan, om bara skolan förstår att de måste lära ut vett och etikett på nätet. Eleverna måste på ett tidigt stadie lära sig att inget man lägger upp på Internet kan försvinna. Tabbar man sig på exempelvis Bilddagboken så kan det vara kört.
Nu ska jag inte tjata om det här ämnet mer (för nu åtminstone). För den som är intresserad kan ni ladda ner vår C-uppsats här. Den är i alla fall värd ett VG, vad nu det kan vara värt i verkligheten.
Läs mer om ämnet på idg.se

1 kommentar

Hej Peter,
jag skriver en rapport om:
Den digitala klyftan inget för skolan!
du har skrivit nagot relativt , Jag vill ha den eller om du vet extra liknade texter kan du skikas till mig?
Tack sa mycket
Halsningar
Konstantin Grekland

Lämna ett svar