fintanka film, ett helt nytt begrepp för mig…


Som många vet dimper det då och då in ett inlägg om fildelning och bristen bland lagliga alternativ här på bloggen. Nu är det dags igen. I USA har man grymma möjligheter att köpa både tv-serier och högupplösta filmer via iTunes. Den möjligheten har vi inte i Sverige än så länge, tyvärr. Jag tror att det är det som krävs för att få stopp på illegal fildelning. Ett riktigt smidigt och framförallt billigt alternativ till de gamla hederliga metoderna. Det finns ju riktigt ruttna varianter vi kan använda oss av i Sverige som till exempel SF Anytime, som för övrigt bara fungerar i PC på Windows. De utesluter alltså Mac-användare helt och det gör väl kanske inte så mycket eftersom de använder sig av DRM-skydd av riktigt fasciststuk. Hyr man en film kan man via deras webbplats kolla på den inom 20 timmar. Sedan slutar den fungera och man får betala igen.
Nu börjar det dock komma alternativ på nätet, för oss som inte kan kolla på film via Apples mediaspelare (ännu). En ny tjänst som heter Headweb har satt igång. MacWorld använde sig av det, för mig helt nya men dock så balla, uttrycket fintanka som rubrik i sin artikel där ni kan läsa mer om tjänsten. Man laddar i princip ner dvd-filmer lagligt och det fina är att det ”saknas” DRM-skydd. Jag har inte testat den, och kommer kanske inte göra det heller. Men jag tycker det är ett friskhetstecken att det dyker upp bra lagliga alternativ.
Om ni testar, lägg en kommentar om hur ni tycker det fungerar.

2 kommentarer

gillar det so far. testat två filmer som gick ruskigt snabbt att få ner. brände ena till dvd och det ser nice ut på 40-tummaren.
använde mac men testade även winversionen, intressant att d ser exakt likadant ut.

Verkar ju finnas en hel del ovanliga och lite mer okända filmer, vilket egentligen inte är ett minus. Men vill gärna se samma tjänst med hela spektrat av filmtyper, både nya och gamla, fast det är ju lite mycket att hålla i kanske. Får testa detta någon dag eftersom det verkar fungera bra. Vill ändå att iTunes ska sälja högupplösta filmer och serier i Sverige. Hade varit nice!

Lämna ett svar